Homeopatia a ochorenia z....
shadow

Homeopatia a ochorenia z....

Pridané adminom
Článok bol uverejnený v časopise Vitalita 08/2015

Homeopatia a „ochorenia z“......
PhDr. Daniela Dubajová, SAKHom., daniela.dubajova@seznam.cz,
http://www.homeodd.sk/, http://www.komorahomeopatov.sk/

Bože, daj mi spokojnosť s vecami, ktoré nemôžem zmeniť;
daj mi odvahu zmeniť veci, ktoré môžem zmeniť,
no daj mi múdrosť, aby som vedel odlíšiť jedny od druhých.
(sv. František Assiský)

Stalo sa vám niekedy, že ste prišli do obchodu a namiesto usmiatej pani predavačky tam stála zlostná pani, ktorú obťažovala každá vaša otázka? V prvom momente človek pocíti hnev a samozrejme si sľubuje, že sa do tohto obchodu už viac nevráti.

Aj ja som mávala podobné pocity pri neochote okolia spolupracovať. Odkedy pracujem ako homeopat, pozerám sa na veci a situácie trochu inak. Akoby z vrtuľníka, s nadhľadom. „Asi ju dnes nahneval manžel, alebo má choré deti, alebo nedostala načas výplatu“, napadne mi a tým ospravedlním nevrelé správanie na druhej strane.

Mnohé situácie vyzerajú navonok inak, aké sú v skutočnosti. Nie vždy vieme alebo môžeme prejaviť svoje vnútorné cítenie a prežívanie, tak ho potlačíme, odložíme na neskôr. Nasadíme si masku a sami seba presvedčíme o tom, že sa máme fajn, že nás nič netrápi a život ide ďalej. Áno, život naozaj ide ďalej. Ale každá nevyriešená záležitosť či situácia nás aj tak, skôr či neskôr, „dobehne“. A prejaví sa buď na fyzickej alebo psychickej úrovni.

Nina ma vyhľadala kvôli problémom so spánkom a búšením srdca. Má v podstate spokojný život – prácu, ktorá ju napĺňa, detičky, ktoré jej robia radosť, rodinu a priateľov, na ktorých sa môže spoľahnúť. Nerozumie, prečo sa u nej objavili spomínané problémy. Pátrame spolu v Nininej blízkej minulosti. Pred rokom sa rozišla s priateľom. Bolo to ako blesk z jasného neba, zo dňa na deň ju začal ignorovať. Niesla to veľmi zle. Ale po čase a s podporou blízkych si povedala, že musí ísť ďalej a uzatvoriť túto kapitolu svojho života. Tak šla ďalej, venovala sa naplno práci a deťom. Ale zrejme „túto kapitolu“ svojho života neuzatvorila dostatočne. Bolesť v srdci zostala. A objavili sa u nej problémy na fyzickej úrovni.

V homeopatii (homeopatickej repertorizácii) je rubrika „Ochorenia z“.... z nešťastnej lásky, zo straty blízkeho človeka, z alkoholizmu v rodinnej anamnéze, z hnevu, smútku, a z mnohých ďalších príčin. Pacient navštívi homeopata kvôli bolestiam v žalúdku, hrči v krku, palpitáciám, sklonu k odpadávaniu. Všetky klinické vyšetrenia, ktoré pacient podstúpil vykazujú normálne výsledky, napriek tomu sa necíti dobre. Spoločným úsilím je potrebné dopracovať sa k tomu, odkedy problémy pretrvávajú, čo sa stalo v tomto období, ako na danú situáciu pacient reagoval.

Tým nechcem tvrdiť, že v homeopatii nie sú zaujímavé príznaky, ktoré sa práve u pacienta objavujú. Sú veľmi dôležité a berú sa v plnej miere do celkového zhodnotenia liečebného procesu. Niekedy dokonca naozaj ide len o súbor príznakov indikujúcich isté ochorenie, netreba za tým vždy hľadať psychickú príčinu. Žiaľ, v mnohých prípadoch je to práve psychický problém, ktorý následne po zanedbaní resp. ignorovaní vyvolal isté fyzické príznaky.

Ivana ma navštívila kvôli pretrvávajúcim bolestiam žalúdka. Už predtým bola liečená homeopatiou, uľavilo sa jej, ale problém stále pretrvával. Klinické vyšetrenia nevykazovali žiadne abnormality, všetky hodnoty veku primerané. Napriek tomu bolesti pretrvávali. Úprava stravy pomohla čiastočne. V rodinnej anamnéze sa nevyskytovalo nič, čo by poukazovalo na súčasný stav. Vzdelaná, mladá, krásna žena, má dobrú prácu, žije plnohodnotný život. Dostali sme sa k téme partnerského života. „Som lesbička a nenávidím sa za to“. Táto informácia podstatne zmenila celé smerovanie liečby.

Problémy však nemusia súvisieť len s naším boľavým srdiečkom alebo neprijatím seba samého. Jedným z najčastejších problémov slovenských domácností je alkohol. Manželka alkoholika alebo deti alkoholika, ktorých situácia, v ktorej denne existovali, poznačila na celý život, sú častými klientami. Otec tyran, matka, ktorá mu to tolerovala, neustále ponižované a bité deti – takáto situácia u nás nie je žiadnou zriedkavosťou. Stáva sa, že si vzorce správania z primárnej rodiny prenesieme do svojej vlastnej rodiny a vznikne tak začarovaný kruh, z ktorého sa nevieme vymotať. Alebo sa naopak krvopotne snažíme robiť všetko opačne, ako sa dialo u nás doma, nie vždy však so žiaducim efektom.
Bolesť a smútok po smrti blízkej osoby je tiež častým fenoménom. „Odkedy máte tie závrate?“. „Odkedy mi zomrel otec. Ale veď to je už 15 rokov....“ Čas pre naše telo akoby nebol zaujímavý. Proste ho neoklameme. Aj keď, na druhej strane, je práve čas naozaj naším najlepším lekárom.

Raz som kdesi čítala, že keď problém verbalizujeme (pomenujeme), vyriešime ho na 70 percent. Nejak som túto informáciu nebrala vážne, ale zostala mi v mysli a často som sa k nej vracala. Každé ráno takmer hodinu cestujem. Rozveziem deti do škôlky a do školy a seba do práce. Minule mi počas cestovania prišlo nevoľno, taká zvláštna bolesť v žalúdku. Najskôr som ticho trpela, nechcela som zaťažovať deti svojím problémom. Potom som si spomenula na to, čo som čítala o verbalizácii problému. Len tak, akoby mimochodom, som povedala, že sa necítim dobre. Deti ešte napoly spali, myslím, že ani nevnímali informáciu, ktorú som im práve naservírovala. Zvláštne však, že mne sa uľavilo. Náhoda, povedala som si. Ale nevzdala som to, práve naopak, ešte viac mi to vŕtalo v hlave. Skúsila som verbalizovať problém pri vážnejších situáciách. A zas to fungovalo.

Pomenovanie problému vedie k jeho vyriešeniu. Je to začiatok cesty. Niekedy veľmi dlhej a možno aj nepríjemnej, ale niekde treba začať. A keď vytrváme, dostaneme sa k úspešnému koncu. Pomenovaním problému, ktorý vás trápi, pomôžete nielen sebe, ale aj homeopatovi, ktorý sa snaží rozlúsknuť váš prípad a viesť liečbu správnym smerom. A spolupráca oboch týchto faktorov vám zmení život, motivuje vás k novým poznaniam a skúsenostiam. A hlavne, prinesie pokoj vášmu telu aj duši.
13Aug2015